O le misiona a Saina Chang'e-5 ua toe faʻafoʻi faʻataʻitaʻiga mai le masina i le lalolagi

16-dec_chang-e-5

 

Talu mai le 1976, o faʻataʻitaʻiga papa muamua na toe foʻi mai i le lalolagi ua tulaʻi mai.I le aso 16 o Tesema, na toe aumai ai e le vaalele vaalele a Saina Chang'e-5 le tusa ma le 2 kilokalama o meafaitino ina ua maeʻa se asiasiga vave i luga o le masina.
E-5 na tulaueleele i le masina i le aso 1 o Tesema, ma toe siitia ese i le aso 3 o Tesema. E puupuu lava le taimi o le va'a va'alele ona o le malosi o le la ma e le mafai ona tatalia le malosi o le po o le masina, lea e maualalo le vevela i le -173°C.O le kalena o le masina e tusa ma le 14 aso o le lalolagi.
"I le avea ai ma se saienitisi o le masina, o se mea e matua faʻamalosia ma ou te lagona le fiafia ona ua matou toe foʻi i luga o le masina mo le taimi muamua i le lata i le 50 tausaga."o le tala lea a Jessica Barnes o le Iunivesite o Arizona.O le misiona mulimuli e toe faafoi mai faʻataʻitaʻiga mai le masina o le Soviet Luna 24 suʻesuʻe i le 1976.
A uma ona aoina faʻataʻitaʻiga se lua, ave se tasi faʻataʻitaʻiga mai le eleele, ona ave lea o se tasi faʻataʻitaʻiga mai le tusa ma le 2 mita i lalo o le eleele, ona utaina lea i totonu o le taʻavale alu aʻe, ona sii aʻe lea e toe faʻatasi i le taamilosaga o le taʻavale misiona.O le fa'atasiga lea o le taimi muamua lea ua fa'aogaina ai e va'a va'alele fa'apolokalame e lua le fa'aautometi i fafo o le ta'amilosaga o le lalolagi.
O le kapoti o loʻo i ai le faʻataʻitaʻiga na tuʻuina atu i le vaʻa toe foʻi mai, lea na tuʻua le taamilosaga o le masina ma toe foʻi i le fale.Ina ua latalata atu Changʻe-5 i le lalolagi, na ia tatalaina le pusa, lea na oso ese mai le ea i le taimi, e pei o se papa e oso i luga o le vaituloto, faʻagesegese aʻo leʻi ulu atu i le ea ma faʻapipiʻi se parachute.
Mulimuli ane, na taunuu le pusa i totonu o Mongolia.O nisi o le masina o le a teuina i le Iunivesite o Hunan i Changsha, Saina, ae o le isi vaega o le a tufatufa atu i tagata suʻesuʻe mo suʻesuʻega.
O se tasi o suʻesuʻega sili ona taua o le a faia e le au suʻesuʻe o le fuaina lea o tausaga o papa i faʻataʻitaʻiga ma pe faʻafefea ona aʻafia i latou i le siʻosiʻomaga avanoa i le taimi.“Matou te manatu o le vaega lea na tulaueleele ai Chang'e 5 e fai ma sui o se tasi o lava laʻitiiti o loʻo tafe i luga o le fogaeleele," o le tala lea a Barnes."Afai e mafai ona sili atu le faʻatapulaʻaina o tausaga o le eria, ona mafai lea ona tatou faʻatulagaina faʻatapulaʻa faʻatapulaʻa i le matua o le la atoa."


Taimi meli: Tes-28-2020

Auina mai lau savali ia i matou: